Dyson & Sebo Vacuum Cleaner Repair & Advice Forums

Dyson Models => Dyson DC07 => Topic started by: Br1son on April 30, 2017, 10:57:37 PM

Title: Dyson DC07 low suction from the wand
Post by: Br1son on April 30, 2017, 10:57:37 PM
Could anyone help i have a dc07 with low suction from the wand since having the motor changed.when you remove the pre motor dust cover and filter the suction is strong,when i put the cover and filter back on the suction seems to drop i removed the filter and put the cover back suction is still low before going into the cyclone,if i lean on the cover suction seems to pick up i have changed the seal but no different i am at a loose end what to try next as it seems to be at the pre motor side any help would be great
Title: Re: Dyson DC07 low suction from the wand
Post by: GeorgeJ on May 01, 2017, 05:18:56 PM
I honestly don't know exactly what is happening, but it sounds like it was reassembled incorrectly.  The suction is going to follow the path of least resistance, so removing the filters and leaning on it might divert the suction to the wand while it goes in between cracks or other openings when everything is together. 

Try disassembling it and following youtube videos/pictorials to make sure your assembly follows theirs.
Title: Re: Dyson DC07 low suction from the wand
Post by: Br1son on May 01, 2017, 05:33:59 PM
Hi George thank you i have built many of these and i have never had any issues i take apart and put back together the same every time and never had any problems but this fault has stumped me as i have stong suction at the pre motor side but soon as i put the side case in it all goes i have even tried a new side cover and still the same
Title: Re: Dyson DC07 low suction from the wand
Post by: mrdyson on May 01, 2017, 09:40:21 PM
I would bet the motor isn't sitting in it's housing correctly causing the pre filter cover to not sit correctly.
Title: Re: Dyson DC07 low suction from the wand
Post by: Br1son on May 01, 2017, 10:11:32 PM
Hi thank you i changed the motor in case it was faulty and made sure the motor sat flush in its housing before i put it back together but i will check again in case i missed something thank you i will let you know
Title: Re: Dyson DC07 low suction from the wand
Post by: Elgin on May 02, 2017, 02:52:10 AM
Hi thank you i changed the motor in case it was faulty and made sure the motor sat flush in its housing before i put it back together but i will check again in case i missed something thank you i will let you know
I had similar issue with air leaking from around the filter housing - it was because a couple clips were broke on the motor retainer - Couple of screws in place of those clips worked well - if you have broken clips try some small self-tappers into the side of the housing - long enough to go through the housing and retainer and tightly hold it together and screw the screw - that fixed my DC07 - got another with broken tabs this weekend so when the new motor arrives ill be doing the screw method all over again...
Title: Re: Dyson DC07 low suction from the wand
Post by: Br1son on May 02, 2017, 09:02:26 PM
thank you i change the motor to check it was not that,i put it back in the motor housing and the retainer is a brand new one no broken tabs,this is why i am scratching my head as i can put my hand on the retainer and suction is strong,it is when i put the pre motor filter cover on with or without a filter the suction goes i have tried putting black tap around the edges to seal but the suction is still low before it goes into the cyclone i will keep going at it hopefully i will solve it i will keep you posted thank you for the advise
Title: Re: Dyson DC07 low suction from the wand
Post by: Elgin on May 02, 2017, 10:37:05 PM
thank you i change the motor to check it was not that,i put it back in the motor housing and the retainer is a brand new one no broken tabs,this is why i am scratching my head as i can put my hand on the retainer and suction is strong,it is when i put the pre motor filter cover on with or without a filter the suction goes i have tried putting black tap around the edges to seal but the suction is still low before it goes into the cyclone i will keep going at it hopefully i will solve it i will keep you posted thank you for the advise
Filter housing seal? have you tried putting your hand over the pipe coming from the filter - the one that sucks from the cyclone, remove the cyclone and test if theres suction there its probaly a blocked cyclone - if there isn't suction then I suspect a cracked chassis or seal since you have mentioned trying a different filter cover
Title: Re: Dyson DC07 low suction from the wand
Post by: Br1son on May 02, 2017, 11:45:37 PM
Hi Elgin

I have tried this by removing the cyclone and checking suction at that point before it goes into it there was very little,it seems to be around the pre motor cover area upto the cyclone i did try a new rubber seal and it was the same hence my head scratching i am going to see if i have any cracks or gaps in the main body  as i can not thing of anything else it can be thank you for all the advise i will let you know if i find anything
Title: Re: Dyson DC07 low suction from the wand
Post by: Parwaz7862 on May 03, 2017, 02:26:17 AM
So you have the motor housing and the motor with it's seals. Let's start off with the motor: Are the both on the motor nicely? The large bottom seal for the motor has to sit around the top rim of the base of the motor. The rubber lip covers the rim of the motor fan area.

Lubricate the perimeter of the base of the seal so it goes in nicely.

The motor should sit in properly. You can tell it ahs when you put the grey motor retainer on nicely with no force. It should just snap back into place. This motor retainer has a seal as well on one side. If not, there will be a loss of suction.

Put the motor housing cover front trim on and then on the vacuum and it should fit nicelyand flush everywhere with no gaps.  Screw it up with the 4 screws holding it

Place the pre motor filter in and test. Is ths suction good?

Edit: I'm also assuming your motor is perfectly fine with no damage etc, no funny noises or anything and with no dents in the fan area and the fan spins when you turn the spindle. Yes?
Title: Re: Dyson DC07 low suction from the wand
Post by: MVacs on May 03, 2017, 10:54:41 AM
Is the machine standing up properly? Is the switchover valve working?
Title: Re: Dyson DC07 low suction from the wand
Post by: Elgin on May 03, 2017, 05:59:43 PM
So you have the motor housing and the motor with it's seals. Let's start off with the motor: Are the both on the motor nicely? The large bottom seal for the motor has to sit around the top rim of the base of the motor. The rubber lip covers the rim of the motor fan area.

Lubricate the perimeter of the base of the seal so it goes in nicely.

The motor should sit in properly. You can tell it ahs when you put the grey motor retainer on nicely with no force. It should just snap back into place. This motor retainer has a seal as well on one side. If not, there will be a loss of suction.

Put the motor housing cover front trim on and then on the vacuum and it should fit nicelyand flush everywhere with no gaps.  Screw it up with the 4 screws holding it

Place the pre motor filter in and test. Is ths suction good?

Edit: I'm also assuming your motor is perfectly fine with no damage etc, no funny noises or anything and with no dents in the fan area and the fan spins when you turn the spindle. Yes?
Ive done loads of DC07's and DC14's motors without any lubricant of some description to help the motor slide in - Everyone everywhere is always telling me im dead strong? mabey thats why - I don't think im strong, everyone I know thinks im over-strong